Kevin Tan en Fong Li Caljé Nederlands Kampioen

verslag: Arjen Schuurman Hess, wedstrijdleider

Afgelopen zondag 9 juni 2013 zijn Kevin Tan en Fong Li Caljé de winnaars geworden van de eerste editie van het NK Freestyle Chess. Bij Freestyle Chess wordt er niet volgens de traditionele schaakregels gespeeld, maar heeft elke ronde zijn eigen regels. Voor deze editie waren dit Amazoneschaak, Kamikazeschaak, Knight Relay Chess, Moerasschaak, Querquisite, Krimpschaak en Cilinderschaak. Dat een rating niet alles zegt bleek wel in de tweede ronde. Kevin Tan, met veruit de hoogste rating, verloor van Justus van Klaveren in een partij Kamikazeschaak. Hierbij verdwijnen stukken die slaan ook zelf van het bord. Slaan met de koning betekent dus ook dat de koning van het bord verdwijnt en de partij verloren is, zo ondervond Ton Bodaan. 

Voor het begin van de vierde ronde presenteerde Adrey Caljé zijn boek “Schaakvarianten, 50 varianten op het schaakspel”. De familie Prinzen mocht een exemplaar in ontvangst nemen. Als enige niet-clubschakers is het de hoop dat dit een stimulans is om te blijven schaken en zich misschien bij een club aan te sluiten.

Terwijl het op de lagere borden vooral heel gezellig was en men kon lachen om fouten vanwege de nieuwe regels, werd er aan de topborden serieus gestreden. Mike Hoogland en Koos Roeleveld wisten beiden vier ronden te winnen en ontmoetten elkaar in de 5e ronde. Deze ronde stond Querquisite op het spel. Dit houdt in dat de stukken niet meer hun gewoonlijke loop hebben, maar de loop aannemen van de lijn waarop ze staan. Zo loopt een toren op de b-lijn als een paard en een koning op de h-lijn als een toren. 

De winnaars

Foto (c) Cissy Caljé-Ong

Meermaals was te horen: “Dat mag niet, dat is een loper” (het gespeelde stuk was eigenlijk een paard, maar stond op de c- of f-lijn). Koos Roeleveld bleek in dit spel de handigste en met nog twee ronden te gaan stond hij een vol punt los op de nummer twee. Ook in de zesde ronde maakte hij geen fout. De verrassing van deze ronde was Anna Groenhof die Martin Mellens op remise wist te houden met Krimpschaak, waarbij het bord steeds kleiner wordt door het wegvallen van open lijnen.

 

In de laatste ronde moest Koos het opnemen tegen Kevin Tan. Na zijn nederlaag in de tweede ronde had hij alles gewonnen. In de zesde ronde versloeg hij ook Mike Hoogland en zo kon hij in de laatste ronde nog strijden om het kampioenschap. Koos had aan een remise genoeg. Kevin moest winnen. In deze ronde stond cilinderschaak op het programma. Stukken die bij de a-lijn waren aangekomen mochten verder gaan vanaf de h-lijn. De omgekeerde weg mocht natuurlijk ook belopen worden. Dat er een aantal spelers zich op deze variant hadden voorbereid bleek wel uit de zes partijen die binnen de minuut klaar waren. Onder meer Thom Beeren en Torsten van Ham wisten snel de winst binnen te halen. Voor Thom betekende dit het veilig stellen van de derde plaats. Torsten verraste deze dag met een gedeelde vierde plaats. Aan het hoogste bord woedde een felle strijd. Terwijl de meeste partijen al afgelopen waren wist Kevin zijn comeback succesvol af te ronden en de partij te winnen van Koos Roeleveld. In punten eindigden zij gelijk, maar het onderling resultaat sprak in het voordeel van Kevin. Mike Hoogland wist zijn laatste partij te winnen en eindigde uiteindelijk op een gedeelde vierde plaats. Samen ook met Ton Bodaan. 

 

Naast de top 5 was er ook een beker en een geldprijs voor het beste meisje. Zowel Fong Li Caljé als Joëlle Vuong wisten vier punten te scoren. Fong Li had hun onderlinge strijd gewonnen en ging er dus met de prijs vandoor en werd daarmee Meisjeskampioen Freestyle Chess 2013. 

 

De prijzenregen was nog niet voorbij, want tussen de andere deelnemers werden nog vijf boeken en een canvasdoek met schaakprent verloot. En zo ging Joëlle Vuong uiteindelijk toch nog met een canvasdoek als prijs naar huis. Met spanning en een hoop gezelligheid was het een geslaagde eerste editie van het NK Freestyle Chess. 

 

Foto (c) Cissy Caljé-Ong 

 

De organisatie, Stichting ILANZ Schaakpromotie, spreekt de hoop uit dat er bij de volgende editie nog meer schakers het aandurven om de gebaande paden te verlaten en zich laten verrassen door de wondere wereld van het Freestyle schaken. 

De foto’s van dit evenement zijn te vinden op het fotoalbum van Cissy Caljé-Ong: bekijk hier.

Einduitslag NK Freestyle Chess 2013

1. Kevin Tan 

2. Koos Roeleveld 

3. Tom Beeren 

4. Mike Hoogland 

5. Torsten van Ham 

6. Ton Bodaan 

Meisjeskampioen: Fong Li Caljé 

 

Aan dit toernooi werkten mee:

Arjen Schuurman Hess, hoofd wedstrijdleider 

Bauke Hoogland, mede-wedstrijdleider 

Gijs IJzermans, mede-wedstrijdleider 

Han Nicolaas, wedstrijdindeling 

Jonathan Tan, organisatie algemeen 

Harry Schut, organisatie algemeen 

Cissy Caljé-Ong, organisatie algemeen 

Adrey Caljé, organisatie algemeen